Založ si blog

Ako to Dorota Nvotová prepískla

28. februára 2024 zverejnila politicky angažovaná hudobníčka Dorota Nvotová status plný absurdít a propagandy. Cieľom takého statusu bolo hlavne očierniť Maticu slovenskú, avšak nedomyslela, že ide o samé špekulácie a ľahko vyvrátiteľné manipulácie.

Status odkazoval na ohováračný článok istého Martina Vanča, ktorý Maticu obviňuje z „provládnosti“ a má opätovne vykresliť Maticu ako terč, do ktorého treba kopať len za navýšenie približne 400 tisíc eur. O Nvotovej až na konci článku.

Treba si uvedomiť, že celý rozpočet Matice, má priemerne jedno gymnázium či stredná škola, a Matica je celoslovensky pôsobiaca inštitúcia s interdisciplinárnym presahom od vedy, cez osvetu a podporu folklórnych podujatí až po vydavateľskú činnosť.

Navyše, tak ako každá iná inštitúcia, musí platiť za energie, dane, údržbu budov a technický personál. A ak niekto matičiarov obviňuje zo sympatií k provládnym tendenciám, treba si uvedomiť, kto hlasoval proti Matici slovenskej, o čom som písal tu. Kompletne strany PS a SAS, teda strany súčasnej opozície. Očakávajú, že matičiari budú podporovať niekoho, kto ich chce v podstate zlikvidovať? Majú matičiari podporovať niekoho, kto hlasoval proti nim? Resp. za ich likvidáciu, nakoľko v súčasnej dobe bol poddimenzovaný finančný stav inštitúcie skrátka neudržateľný.

Ale vráťme sa k Vančovi. Ktože je, že súdi niekoho z politickej angažovanosti? Pod článkom si nájdete jeho krátky životopis:

Vyrastal v Trenčíne, vyštudoval verejnú politiku a históriu na Univerzite Komenského. Novinárčine sa učil v EurActive, v časopisoch .týždeň a Trend. Pomedzi to stihol pracovať aj ako analytik vo verejnej správe alebo marketér v súkromnej firme. V SME pôsobí od augusta 2021.

Periodiká finančnej skupiny Penta, ktoré sú jasne ekonomicky a politicky motivované, majú právo niekoho kádrovať?

Rozkaz znel jasne: útočiť na Maticu, lebo im siahli na prachy. Dôkazom, že ide o kooperovanú akciu je, že naratív proti Matici sa objavil hneď tretí krát.

V rozhovore s pomýlenou pani Magdou, ktorá nenávidí vlastný národ. Tou pani Magdou, ktorá spokojne prijala vyznamenanie od Mira Válka, aby zasvätila neskôr svoj život boju proti komunizmu.

Citujem: Napríklad Matica slovenská. Z jeden a pol miliónového rozpočtu im tajne ministerka kultúry zvýšila rozpočet na dva milióny. … A to smerovanie bude jasné: proti NATO, proti európskym hodnotám a prorusky.

Súčasné vedenie Matice nikdy nedalo žiadne vyslovene „proruské“ vyjadrenie a dá sa to aj dohľadať. Hodnotovo sa navyše Matica hlási k demokracii, republikanizmu, zdravému vlastenectvu a kresťanstvu, ale aj európskej kultúre, ktorú súčasne formovala.

To, že majú individuálni členovia Matice (na problémy sveta) vlastný názor je ich občianske právo. V Ústave SR máme slobodu slova. Milá pani Magda, nebojovala ste (v roku 1989) aj za právo na slobodu slova? Prečo ho teraz upierate ľuďom, ktorí nezdieľajú Váš názor?

Pani Magda klame, ak hovorí o navýšení z 1,5 na 2 milióny. Matici bolo totiž navýšené už za predchádzajúcej vlády z dôvodu zvyšovania cien energií, takže finálne navýšenie je niečo cez 300 tisíc.

Taktiež nešlo o žiadne tajné navýšenie, nakoľko celé navýšenie Matica komunikuje cez periodiká.

Omar Mirza
Omar Mirza

Smršť ohováraní (ako na objednávku od istej ambasády a politických kruhov) zaznela aj v RTVS. Tendenčné manipulácie tu podsúval istý Omar Mirza.

Už v úvode nastavil naratív, či vôbec má Matica slovenská nejaký zmysel (a multikultúrny naratív nastavený proti rozvoji či dokonca samotnej existencii slovenskej národnej kultúry) namierený proti ministerke kultúry.

Mirza podsúva, že národná kultúra je iba konštrukt 19. storočia, čo je opäť manipulácia. Národné kultúry sa vyvíjajú a sú ovplyvňované aj inými kultúrami, to však neznamená, že neexistuje niečo ako špecifická národná kultúra. Ministerka si bola určite vedomá toho, že sa jej veta dá takto dezinterpretovať. Možno urobila chybu, že to nedovysvetľovala.

Nikto nepopiera vplyv maďarskej, rómskej či nemeckej kultúry na slovenskú kultúru. Ministerka evidentne myslela zachovanie autentickej slovenskej kultúry, v tej podobe ako ju poznáme (ako sa prirodzene vyformovala), pred vplyvmi kultúrnej globalizácie, melting pot a systémového multikulturalizmu, resp. násilného zmiešavania kultúr (nie prirodzeného, ale politického) ako napr. implementácia islamskej kultúry do európskej.

Profesor Rudolf Dupkala v tomto kontexte napísal vynikajúcu knihu Fantóm imigrácie, kde s citáciami Koránu upozorňuje na možné riziká stretu európskej a islamskej kultúry a poukazuje na hodnotovú nesúmerateľnosť týchto kultúr. Aj historické boje s Turkami a Tatármi, ktoré si vyžiadali tisíce mŕtvych, sú myslím dostatočným poučením. Isteže môže existovať niečo ako umiernený islam, ktorý umožňuje mierové spolunažívanie dvoch protichodných kultúr, avšak problematickým sa problém začína stávať ak je masový a konrontačný. Taktiež zrejme ministerka narážala na amerikanizáciu slovenskej kultúry, dominujúci presah umelo používaných anglických slov vo verejnom diskurze či fenoném zvaný macdonaldizácia kultúry. Toto všetko sú dôsledky globalizácie a dôvod, prečo treba chrániť aj autentickú národnú kultúru.

Mirza svoje motivácie (alebo motivácie niekoho) demaskuje asi po hodine rozhovoru, kde v podstate apeluje na neopodstatnenosť samotnej existencie Matice, nakoľko ako sám hovorí, mali by ju zastúpiť iné inštitúcie, čo mu vyvracia neskôr tak Černek z DMS Komárno ako aj doc. Ambrózová. Mirza sa zrejme prepočítal, ak si myslel, že Černek a Ambrózová mu dajú „za pravdu“ a otočí ich proti Matici.

Čo Mirza, alebo ten, kto mu to napísal, Matici vyčíta? To, že sa vyhranila voči propagandistickému vizuálu DPOH, ktorý útočil na Hviezdoslava a dal ho do kontextu s dúhovými a ukrajinskými vlajkami. Taktiež jej vytkol podporu MK SR a zopakoval Jaurovej klamstvo o nečinnosti Matice, na ktoré nedávno Matica reagovala tlačovou správou. Taktiež zopakuje nezmysel o pamiatkovom úrade či vzťahoch s extrémistami a prokremeľskými skupinami. Tieto drísty vyvrátil Jozef Černek a dokonca aj Ambrózová, ktorá je na opačnej strane barikády, povedala, že obecné či mestské osvetové a kultúrne organizácie často nepokrývajú potreby regionálnej kultúry. Práve miestne odbory Matici značne regionálnu kultúru udržiavajú. Príkladom je aj činnosť samotného Černeka, ktorý vytvoril jediné slovenské divadlo na maďarsko-slovenskom území.

Ale na záver ešte Dorota Nvotová, dcéra Jara Filipa, talentovaná hudobníčka, ktorá však premárnila svoj potenciál podporou až militantne proamerických ľudí ako je Jaro Naď. Dala sa dokopy s lúzerskou stranou Demokrati, ktorá zradila ešte aj Igora Matoviča, s ktorým spoločne zdieľali stranu Oľano. Škoda premárneného talentu v prospech skrachovanej strany neoconov. Ale čože to napísala?

Vraj jej zdvihli tlak matičné noviny, ktoré prirovnala k alternatívnym médiám a štve ju, že sú vraj financované „z našich peňazí.“ Nuž, mnohých milá Dorota štve, že aj RTVS je financovaná z „našich peňazí“, keď šíri jednostrannú propagandu proti vláde, predtým proti opozícii. Samozrejme vyčíta Matici, že dostala navýšenie rozpočtu. Opäť opakuje naratív o ruských kolaborantoch a propagande Matice, podobne ako Magda.

Vraj propagácia extrémistov? SNN iba dávajú priestor každému na vyjadrenie od pravice až po ľavicu. Napríklad v poslednom čísle dostali priestor všetci kandidáti na prezidenta, vrátane Korčoka. Maximálne ju štve, že si dovolíme používať termíny pseudoliberalizmus, progresívni extémisti, liberálni fašisti, atď. Štve ju, že sa inštitúcia zastala legitímne zvolenej ministerky kultúry. Ďalej píše, že by mala byť prioritou podpora skutočného vlastenectva, a vraj nie Ruska. A čo iné Matica robí? Propagauje štúrovcov, osobnosti národných dejín, zakladateľov Slovenskej republiky, ale aj tých, čo vydláždili cestu k jej založeniu. To by však Dorota musela čítať aspoň niečo z matičnej tvorby. Taktiež hovorí o akýchsi rubloch (veď nech to dokáže) a opäťovne vyťahuje otrepanú tému pokladu, ktorý bol x krát vysvetlený napr. tu, či prepojenie na SNS, čo je opäť len manipulácia, keďže Matica nedeklaruje priame spojenie s SNS.

Takže Mirza, Vášaryová, Nvotová, Vančo… kto bude ďalší? Je to už trápne. Keď už chcete útočiť, prečítajte si skutočné informácie o činnosti MS a nekonšpirujte o ruských agentoch, rubľoch a iných nezmysloch.

Aj Matica slovenská odsúdila atentát na premiéra Roberta Fica: Príčinu vidíme hlavne v dlhodobých útokoch na čelných predstaviteľov vlády

16.05.2024

Vyhlásenie Matice slovenskej: Matica slovenská ostro odsudzuje atentát na premiéra Fica Matica slovenská praje predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi rýchle a skoré zotavenie. Zároveň ostro odsudzujeme tento nehanebný zločin, ktorý bol spáchaný na jedného z najvyšších ústavných činiteľov SR. Tento počin je bezprecedentným útokom na slovenskú demokraciu a štátnosť. [...]

Po útokoch na Maticu začali útoky aj na Spolok slovenských spisovateľov

11.05.2024

Zaujatý liberálny web StartItUP spustil hneď po Denníku N (pozri: „Kauza“ Literárny týždenník alebo ako Denník N opäť ukázal svoju neprofesionalitu, tendenčnosť a nedôslednosť) útok na Spolok slovenských spisovateľov. Dopytoval sa manipulatívne poslancov, či je vraj protekciou, ak bol z vládnych rezerv zachránený časopis Literárny týždenník. Takže reakcia v [...]

Riaditeľ Domu Matice v Komárne Jozef Černek zareagoval na manipulatívnu kritiku Matice od Lukáša Krajčíra a Petra Gettinga

10.05.2024

Je skutočne náhodou, že len pred nedávnom podnikol zase Denník SME v poradí už tretí útok na Maticu slovenskú (Zlyhala za slovenského štátu aj mečiarizmu, dnes šíri proruskú propagandu. Načo je nám, SME)? Tam opätovne – ako papagáje – opakujú nepodložený nezmysel o riadení sa notami z Moskvy (cit. vystupuje voči mimovládkam a v dikcii kremeľskej propagandy/šíri [...]

Obit Buell Pulitzers

Sekundy paľby na Reagana sa podobali na streľbu proti Ficovi. Atentáty na svetoznámych lídrov: kto prežil a koho zabili?

16.05.2024 20:35

Podobne ako na Roberta Fica aj na Ronalda Reagana si páchateľ počkal pred budovou. Aj vtedy ochranka nedokázala zabrániť atentátu.

juraj c. strelec

Policajné hliadky a šokovaní susedia. Čo hovoria o atentátnikovi na Fica ľudia, ktorí ho poznajú

16.05.2024 20:00

Podľa zistení Pravdy amatérsky básnik z Levíc, ktorý päťkrát vystrelil na premiéra, svojím konaním poriadne zaskočil nielen svojich známych, ale aj rodinných príslušníkov.

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

Čaputová, Pellegrini, Fico, vyhlásenie, atentát

Atentát ako dôsledok polarizácie? Nájdeme cestu k upokojeniu a nie k zhoršeniu situácie?

16.05.2024 19:00

Najvyšší čas zatiahnuť ručnú brzdu. Atentát na premiéra Roberta Fica otriasol spoločnosťou a jej súdržnosťou. Bude to pre nás budíčkom? Upokojujme napätie slušným dialógom.

ludovitpavlovic

Demaskujem propagandu a poukazujem na veci, ktoré majú zmysel

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 74273x
Priemerná čítanosť článkov: 2122x

Autor blogu

Kategórie