Založ si blog

Nad zákernými manipuláciami narcistického pseudointelektuála Michala Hvoreckého a jeho „definíciami nového fašizmu“

Vypočuť si toto video „veľkého intelektuála“ a spisovateľa si žiada skutočne obrovskú dávku energie, trpezlivosti, racionality, sebazaprenia a pevných nervov. Ja to však pre históriu znova urobím, pretože nechať toľkú znôšku manipulácií bez reakcie by znamenalo vyjadriť s týmto videom súhlas.

Toľko zla a zákernosti, koľko nájdete v jednom videu od pána Hvoreckého z Goeteho Inštitútu si zaslúži komentár, ale aj upresnenie k niektorým jeho manipuláciám. Je krásne vidieť, kto má kontakty a možnosti pri šírení virálnych videí (veď 8800 lajkov a 353 tisíc zhliadnutí nedosiahne len tak bežný smrteľník, ktorý si založí sociálnu sieť, otvorená priazeň Mety je tu jasne viditeľná). Niektorým sa znižuje umelo dosah, pretože nemajú správne názory, iným rovno preventívne zablokujú celý profil. Avšak potom tu máme nenávistné projekty, ktoré záhadným spôsobom získávajú tisíce lajkov a desaťtisíce až stotisíce zhliadnutí. Bojovať s nimi je naozaj ťažké, nakoľko „druhá strana“ má obmedzené možnosti, ale aj tento blog bude aspoň malým zrnkom v boji proti všadeprítomnej propagande liberálnych a progresívnych aktivistov a ich médií.

V tomto článku nepôjde o pani ministerku, ani o nejakú jej nekritickú obhajobu. Pôjde tu predovšetkým o analýzu myslenia ľudí z tej liberálno-progresívnej strany, no predovšetkým ich zákernosti a podlosti, ktorá sa naplno prejavila na nedávnych protestoch, kde boli bežnou záležitosťou vulgárne transparenty a urážky.

Prečo zamlčiavate túto nenávisť šírený z pozície „vašich“ ľudí?

Hvoreckého video je priam dokonalou ukážkou pseudointelektualizmu, servilnosti progresívnemu fanatizmu a predovšetkým primitívneho narcizmu. Vo svete ľudí ako je Hvorecký sú všetci ľudia (s iným názorom než má on a jeho vyvolená sekta) neofašisti, rasisti, extrémisti, konšpirátori, šíritelia lží a pod.

Mimochodom, títo ľudia, ktorí sa tak často oháňajú bojom proti fašizmu a novému fašizmu sú absolútne slepí voči tomu, že v susednej krajine je oficiálny štátny sviatok venovaný fašistovi S. Banderovi, ale to len okraj. Použijem oficiálny zdroj. Môžete si pozrieť aj na Pravde: https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/496717-ukrajinci-budu-oslavovat-banderu/

Zákernosť Hvoreckého začína hneď v úvode, keď s predpokladom, že ministerku odvolajú povie vetu „ešte stále ministerka.“ Následne hneď pokračuje v duchu honu na čarodejnice, keď sa doslova vytešuje z toho, že ju vyhodili z komerčnej televízie a následne začne používať rétoriku informačnej vojny, ktorú od Majdanu vedie západ voči východu. Tzn. zjednodušene povedané, každý kto si dovolí nesúhlasiť je označený ako „dezinformačná scéna“, šíriteľ lží a propagandy. Svojho času to bolo obľúbené zaklínadlo Juraja Smatanu, ktorý záhadne zmizol zo scény. Dezinformácie, hoaxy a propaganda ako kladivo na všetkých, ktorí si dovolia nesúhlasiť. Nie je podstatné, kto má pravdu, podstatné je nepriateľa rýchlo označiť za dezinformátora, vytvoriť o ňom stovky memečiek na sociálnych sieťach a vyčleniť ho zo spoločnosti, aby stratil akúkoľvek možnosť sa brániť, akúkoľvek možnosť byť súčasťou spoločnosti. V čom sa tieto metódy líšia od stavania koncentračných táborov, gulagov a pod.? Iba v tom, že sa to deje vo virtuálnom priestore, no reálny dôsledok tohto konania je ľudí vyčleniť, pozbaviť možnosti sa k čomukoľvek vyjadriť, ideálne ich úplne zrušiť, ako sa hovorí cancelnúť. Sme toho svedkami už takmer desaťročie, čo rôznorodí ľudia čelia podobným útokom, a to často aj za to, že sa raz-dva krát v afekte nešťastne vyjadrili. Niektorým už zrušili profily, iných sa snažia umlčať iným spôsobom. 

Následne pokračuje Hvorecký Šimkovičovej kritikou LGBT ideológie a nelegálnej migrácie, keď zvolila, treba povedať, nevhodné prirovnanie. Hvorecký s hysterickým tónom hovorí, že je to „otvorene neonacistická sprisahanecká konšpiračná teória o veľkej výmene obyvateľsva,“ ktorú šíria zástupcovia krajne pravicovej ideológie. Nuž, milý pán Hvorecký, je pravda, že pani Šimkovičová zvolila nevhodnú formu vyjadrenia.

Hovorí však, iné hodnoty, iná farba pleti a iné náboženstvo – prečo ste pán Hvorecký nepovedal rovno, že ide o islam? Chcete povedať, že konflikt medzi kresťanskou/európskou a islamskou civilizáciou je fikciou? Alebo že neexistujú žiadne problémy, ktoré by vychádzali práve z konfliktu týchto nesúmerateľných kultúr? Nebudem sa tu bližšie rozpisovať príkladmi konkrétnych teroristických činov na vianočných trhoch a pod. či konkrétnymi protikladmi medzi tzv. slniečkárstvom alebo extrémnym centrizmom a islamskými hodnotami ako napr. vzťah islamu k homosexuálom, no odporučím vám knihu Fantóm imigrácie od profesora s dvomi titulmi dr. h. c.

Autor publikácie vysokoškolský pedagóg s vyše 30 ročnou praxou v oblasti filozofie, kulturológie a religionistiky ponúka v druhom doplnenom a rozšírenom vydaní ponúka nový a originálny spôsob vnímania vzťahu dvoch odlišných kultúr a ich hodnotových systémov, konkrétne kresťanstva a islamu. Publikácia vznikla na pozadí súčasnej vlny migrácie a imigrácie a sú v nej zrozumiteľne vysvetlené základné pojmy (šária, džihád, fatwa a pod.), pričom text je založený výhradne na štúdiu pôvodných textov Koránu a Biblie. Autor si za cieľ kládol zodpovedanie nasledovných otázok: Môžu hodnotovo rozdielne kultúry koexistovať vedľa seba? Ak áno, bude toto spolužitie konfliktné alebo tolerantné? V druhom vydaní tejto knihy sú doplnené a rozšírené všetky jej pôvodné kapitoly, a to najmä časti venované vymedzeniu pojmu hodnota a reformulácii koncepcie axiologického pluralizmu. Zároveň je tu na interpretačne širšom priestore prezentovaný aj pluralizmus kultúr ako alternatíva pôvodného multikulturalizmu. Ďalej je doplnená časť, ktorá mapuje terorizmus v náboženskom kontexte. Súčasťou tejto novej časti práce sú poznámky o tzv. patológii náboženskej viery, o fanatizme, o religiofóbii, o náboženských koreňoch extrémizmu, atď. Publikácia je rozšírená aj o časť, v ktorej je problém migrácie a imigrácie reflektovaný v kontextoch potreby modifikácie ľudských práv euroatlantickej proveniencie s dôrazom na slobodu myslenia, náboženského vyznania a pod.

Prečítajte si túto knihu. To nie je žiadna islamofóbia, ale realistické konštatovanie, že niektoré kultúry a axiologické koncepcie sú skrátka hodnotovo nesúmerateľné. Za všetko hovorí fakt, akým spôsobom sa islamisti správajú k vami, až extrémne adorovaným homosexuálom či ako sa správajú k ženám. Kde sú tie hodnoty rovnosti a rovnoprávnosti? Toto protirečenie si skupina ľudí ako vy nechce pripustiť. Možno zmeníte názor, že ide len o „kolosálny nezmysel“, aj keď o tom pochybujem, lebo fanatici ako vy názory nemenia.

Hvorecký ďalej cituje Fica v kontexte „duchovných bezdomovcov“, keď hovorí, o ľuďoch z umeleckej komunity, pričom sa sústreďuje predovšetkým na seba, ako jedného z jej zástupcov. Nuž, ľudia, ktorí si nie sú vedomí historickej kontinuity, popierajú všetko národné, nenávidia vlastný národ sú skutočne duchovní bezdomovci. Kto nechce vidieť kontinuitu podľa Fica nevie čo robiť so slovenským národom, Slovenskom, ani sám so sebou. Toto dokonalé sedí aj na pána Hvoreckého. Áno, je pravda, že ľudia ako Hvorecký vytvárajú „nejaké diela“, ale ich kvalita a výpovedná hodnota, či servilnosť dominujúcej ideológii otvára otázku, či o desať či dvadsať rokov si niekto spomenie, že tu nejaký Hvorecký vôbec bol. Veľké literárne diela vždy prekračujú tieň dobovej ideológie. Spomeňme Haškovho Švejka, Čapkove dielo Bílá nemoc či Kafku, o ktorom sám Hvorecký robil podujatie. Túto ľudia neslúžili ideológii, išli si svojou cestou. Hvorecký je však v jej zajatí.

Ďalej Hvorecký hovorí o komunite LGBTI, ktorá podľa Šimkovičovej nepripustí iný názor (čo je väčšinou bohužiaľ pravda, a dá sa to dokázať na konkrétnych príkladoch), a zákerne prepojí na osobný útok smerom k spojitosti Šimkovičovej a Bruchalu a začne moralizovať o rovnosti a univerzálnych ľudských právach medzi ľuďmi. Zaujímalo by ma, či by s tým pochodil u priaznivcov islamu…

Všimnite si, že má na túto emocionálnu manipuláciu pekne pripravený scenár. Pán Hvorecký, nikto tu neútočí na sexuálne menšiny… väčšine Slovákov vadí však extrémna propaganda, ktorá  tlačí tieto témy takmer úplne všade (na školy, na inštitúcie, do médií, na festivaly, jednoducho všade). Hovorí sa, že nič netreba preháňať alebo všetko s mierou. Ľudia ako vy, a vaši kolegovia z mimovládnych organizácií dokazujú presný opak. Ľuďom táto agenda (teda nie samotní homosexuáli) lezie na nervy práve preto, že ju pcháte úplne všade. Som presvedčený o tom, že pred pár rokmi dozadu, keď ešte táto hystéria nebola tak extrémna, boli ľudia k tejto téme oveľa otvorenejší. Dosiahli ste presný opak. A hlavne, a to je najdôležitejšie, ideologicky sfanatizovaná časť komunity LGBTI + – x y a ich ideologickí propagandisti rozhodne nepatria k tým najtolerantnejším, čo dokazujú ich skutočne nenávistné a extrémne vulgárne vyjadrenia na sociálnych sieťach smerom ku konzervatívnejšej časti obyvateľstva, ktorou vyslovene opovrhujú. Alebo to chcete spochybniť? Dôkazov sa nájde dostatok, stačí si pozrieť stránku Zo*ri, Dailymale a iné.

A ideme ďalej. DEMAGÓGIA prvej triedy pokračuje tým, že chce Hvorecký ľuďom zobrať právo kritizovať súdobý stav spoločnosti, amorálnosť spoločnosti, čo začne umelo spájať s fašizmom. Nuž, pán Hvorecký, skúste sa prejsť v noci po Bratislave, skúste sa opýtať mladých ľudí, ktorí sa nevedia rozhodnúť či sú chlapci alebo dievčatá, aká je ich motivácia. Možno je vo „vašom svete“ normálne, že chlapci nosia ružové sukne a dievčatá sa hrajú na chlapcov, no my máme právo povedať, že sa nám to nepáči, že máme na to iný názor. Urobiť fašistu z každého, kto odmieta prijať fakt, že chlap v sukni (heh s výnimkou škótov), je prejavom nevkusu, gýču a hnusu, je len čistá demagógia slniečkárskeho extrému, ktorý projektuje spoločenský chaos.

Vraj „nový fašizmus“ mýtizuje minulosť. Hvorecký začne trepať o sedemdesiatich a stopäťdesiatich rokoch dozadu. Pán Hvorecký, nemusíme chodiť tak ďaleko. Stačí sa vrátiť pred Majdan, do časov, keď tu neboli vaše extrémne slniečkárske experimenty, či sa tu žilo lepšie? Kedysi si pravičiar rozumel s ľavičiarom, konzervatívec s liberálom, no rozklad ste do spoločnosti priniesli vy a vám podobní extrémnou angažovanosťou a fanatizmom, ktoré rozožierajú túto spoločnosť už od čias Majdanu (teda u nás roky cca. 2014, 2015). Váš projekt Popperovej „otvorenej spoločnosti“ je v skutočnosti projektom rozvratu spoločnosti. A nie, nejde o nový fašizmus, ale len o túžbu ľudí vrátiť sa do normálu, kde nebolo 71, 75 či 150 pohlaví, kde nebol fenomén cancel culture, woke, blokovanie ľudí za názor, hejt stránky a pod. Áno, táto doba je úpadková a úpadkovou ju robia ľudia ako vy. A mimochodom, áno, opýtajte sa väčšiny národa, či sa mali materiálne lepšie pred rokom 1989. Boli by ste veľmi prekvapený, že väčšina slovenského národa ma iný názor, než bratislavská kaviareň.

„Byť neofašistkou nie je nadávka,“ hovorí Hvorecký a spomína Tarabu, Michelku, Huliaka a Machalu. A trepe ďalej, že vyznávajú kult maskulinity, extrémny nacionalizmus (všimnite si, že tieto pomenovania si pre istotu prečíta z papiera) a ďalšie charakteristiky vraj nového fašizmu. Ja sa pýtam, kde sa títo ľudia prihlásili k citujem „extrémnemu nacionalizmu.“ Nehovorím, že sú ideálni, nie som ich voliť, ale zase raz preháňate. Pokiaľ viem, tak extrémny nacionalizmus je založený na nenávisti k iným národom. Kde títo ľudia vyjadrovali priamu nenávisť ku konkrétnym národom? Nehovorím, že sú ideálni, ale robiť s nich nových Hitlerov je úbohá manipulácia. Podľa týchto ľudí je akýkoľvek bežný národný konzervatívec neofašista. Pritom, čo je podstata fašizmu?

Fašizmus je najviac otvorene teroristická diktatúra najreakčnejších, najšovinistickejších a najimperialistickejších elementov finančného kapitálu (Dmitroff).

A ja sa pýtam? Kto slúži Esetu, ktorý je spojený s Denníkom N a Sorosovou NOS? Kto slúži Pente, ktorá ešte nedávno spoluvlastnila denník SME? Kto usiluje o cenzúru na korporátnej sieti Facebook (v praxi V. Bilčík)? Kto sa snaží vylúčiť konkrétnych ľudí zo spoločnosti? Kto najviac slúži nadnárodnému kapitálu? Odpovedzte si sami..

A s demagógiu ide ďalej. Hvoreckému vadí vyznávanie obyčajného človeka, zastupovanie ľudu. Vraj je tých bežných ľudí čo s ministerkou súhlasia, čoraz menej. Ja sa však pýtam, koľkí bežní, obyčajní ľudia sa vedia stotožniť s Vašimi umelými ideológiami?

Ironicky dodáva, ževraj s bežným ľudom „tvoriví ľudia“ (čím myslí narcis samozrejme seba a progresívnu sektu) nemajú nič spoločné. Nuž pán Hvorecký, nie všetci tvoriví ľudia sú súčasťou progresívnej sekty. Pán Hvorecký, pojem obyčajný človek zneužil akurát tak Matovič. V skutočnosti ide v politike o to, že sa tento pojem používa, pretože tým chcú dať niektorí politici najavo nesúhlas s vašou formou politiky, kde je na prvom mieste záujem elít, finančných korporácií či eurobyrokratov presadzujúcich cancel culture a woke. Politici, ako napr. Robert Fico, ktorí stoja na strane bežného človeka, čo je základom politickej ľavice, presadzujú politiku, ktorá je primárne zameraná na bežných pracujúcich ľudí. Iste, pre vás z bratislavskej kaviarne je to pomaly urážka, pretože sa sami považujete za niečo viac, za nadľudí, za aristokratickú elitu, ktorá je nad týmto bežným človekom, ktorým v konečnom dôsledku opovrhuje. Veď sú to vaši spriaznení ľudia, čo tak radi nazývajú Slovákov post-sedliakmi, dezolátmi a pod.

Zacitujem jedného z ďalších liberálno-progresívnych hejterov S. Lavríka:

„Pani Martina, pofidérne vyrezaná marioneta podlým klaunom Andrejom vytiahnutá zo zatuchnutého depozitár a dávno skrachovaného jarmočného bábkového divadla potulujúceho sa po rakúskych vidiekoch, obsadená do úlohy mrazenej kráľovnej v hrôzu a zhnusenie budiacej tragifraške, lajdácky vodená napoly nepríčetným impresáriom Lukášom, čo krivo hľadí, krivšie hovorí a koná just ako farizej, sa zobudila do ďalšieho rána poznačeného blúznivými snami nekonečnej noci rozbitej na črepy ostré ako úlomky zrkadla oroseného ľadovým potom z toho, čo musí zrkadliť.“

Čerešnička na torte je spojenie kritiky opozície s novým fašizmom. Takže akákoľvek kritika je už podľa Vás nový fašizmus? A nepreháňate to náhodou? Nejde vám náhodou o to, zaistiť si nedotknuteľnosť, aby sa Vás náhodou niekto neopovážil kritizovať, lebo bude automaticky označený za nového fašistu? A Hvorecký pokračuje ďalej. Vraj mimovládkový projekt Otvorená kultúra, ktorý sa zjavil ako blesk z jasného neba a nikto o ňom nič nevie, nie je spojený s PS. Nuž, lebo vraj nie všetci volia PS. Oh, pardon, možno niektorí volia aj SASKU alebo DEMOKRATOV, no nepredpokladám, že by sme tam našli voličov Smeru, Hlasu alebo SNS či nebodaj KSS.

Všetko progresívne je v skutočnosti pokrok, hovorí Hvorecký. Nuž, do takej pozície sa síce štylizujete, no ja za pokrok nepovažujem každým týžďnom objavenie nových pohlaví, ale to, že fungujú železnice, je zabezpečená bezplatná zdravotná starostlivosť, stavajú sa byty, stavajú sa nemocnice, sú zabezpečené sociálne práva a technické výdobytky. Pokrok znamená napredovanie, nie cesta do chaosu.

Vraj ľudia ako my (hovorí vy) pohŕdajú demokratickými inštitúciami, opozičnými stranami a názorovými oponentmi namiesto toho, aby s nimi zrozumiteľne diskutovali. No, tak to pardón. Kto tu nazýva oponentov dezolátmi, dezinfo scénou, konšpirátormi, bludármi, propagandistami či dokonca neofašistami? Nie ste to náhodou vy a ľudia ako vy? Takto si vy, bratislavská kaviareň, predstavujete diskusiu, že najskôr niekoho pourážate a potom očakávate, že s vami bude slušne diskutovať? Spájanie demokracie s opozičnými stranami je taktiež smiešne. Veď vy sami najviac opovrhujete demokraciou, nakoľko sa ani neviete zmieriť s výsledkom demokratických volieb. Taktiež sa otvorene pýtam, prečo by zrovna opozičné strany mali byť nositeľom demokracie? Veď predsa do opozície sa môže dostať aj fašistická strana?

Hvorecký hovorí o pohŕdaní intelektuálmi, vzdelaním a ľuďmi, ktorí pracujú hlavou a mysľou. Nie pán Hvorecký. To nie je pohŕdanie intelektuálmi, to je pohŕdanie pseudointelektuálmi, ktorí sa stavajú do role elity, ktorá má potrebu poučovať väčšinu národa, že sú hlupáci ak nevolia strany, ktoré chcete aby volili. Je to pohŕdanie elitárskymi ľuďmi ako vy, nie pohŕdanie intelektom vo všeobecnosti. Pretože vy nie ste ani len schopní priznať, že intelektuál môže mať aj iný názor než vy, a že existujú aj tvoriví ľudia na opačnej strane barikády, ktorú tu roky staviate.

A finálny záver je Hvoreckého moralizovanie o klimatickej katastrofe. Vy, bratislavská kaviareň, poručíte vetru a dažďu, a svojimi propagandistickými drístami zastavíte globálne otepľovanie? To je krásny záver prejavu tohto hejtom posadnutého človeka.

Takže si to ešte raz zosumarizujme, čo je podľa Hvoreckého, ktorý evidentne nadväzuje na Drábikovu knihu o fašizme, nový fašizmus:

  • kritika „intelektuálov“ s tzv. progresívnymi a liberálnymi postojmi,
  • akákoľvek kritika migrácie, nebezpečenstva islamu, resp. jej negatívnych dôsledkov,
  • akákoľvek kritika Ukrajiny (narážanie na napadnutý národ v úvode videa), zároveň skryté akceptovanie banderizmu,
  • akákoľvek kritika fanatického, až nenávistného presadzovania LGBT ideológie, nie samotných homosexuálov,
  • hlásenie sa k ľudu, k obyčajnému človeku, k ľudovosti,
  • kritika opozície,
  • vraj extrémny nacionalizmus, teda v skutočnosti národný konzervativizmus a prirodzené vlastenectvo, zároveň však nevadí banderovský otvorený šovinizmus, ktorý sa rozmáha na Ukrajine

Edit. na záver, podobnosť tričiek a hesiel s firmou KOMPOT je čisto náhodná.

Vyhlásil Silvester Lavrík v nenávistnom denníku občiansku kultúrnu vojnu?

08.08.2024

8. augusta 2024 publikoval v Denníku N istý Silvester Lavrík v rubrike publicistika text Urazení a hamižní útočia, bráňme sa. V texte vyzýva k bojkotu kultúrnych podujatí, k trollím útokom na sociálnych sieťach či „vytrhávaniu“ vlajok z rúk. Silvester Lavrík (* 24. január 1964, Spišský Štiavnik) je slovenský prozaik, básnik, dramatik, scenárista a [...]

Poznámky pod politicko-filozofickými postojmi Magdy Vášaryovej vo veľkolepom rozhovore pre .tyždeň

25.07.2024

…politici by mali ísť proti väčšine svojho vlastného národa.– Magda Vášáryová Niektoré osobnosti síce nie sú filozofmi, no analýza ich názorov si pre ich širší spoločenský dosah zaslúži poriadnu filozofickú a politologickú analýzu. Obzvlášť ak ešte stále majú možnosť doslova troviť spoločnosť svojimi ehm… názormi. Čo [...]

Zrkadlo slovenským liberálom z Českej republiky od komentátora Koreckého: Tak dlouho dělali z šéfa Směru čiré zlo až se to mohlo proměnit v motivaci k nabití pistole

17.05.2024

Dneska budem iba citovať: „Robert Fico svůj úspěch založil na tvrdé a konfrontační politice. Ale v mezích zákona, nic víc mu nikdy nikdo neprokázal. I díky své razanci umí oslovit voliče a vyhrávat, což je umění, jehož se mnohdy nedostává jeho oponentům. Proto z právoplatného vítěze voleb a premiéra udělali ďábla, mafiána a ruského podomka. A krmili své [...]

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Stupava záplavy povodeň

Škody po povodniach sú veľké, to najhoršie ešte nie je za nami, vyhlásil Fico. Stretol sa aj s Vallom, Drobom a Viskupičom

16.09.2024 17:21, aktualizované: 18:38

Slovensku ponúkla pomoc s povodňami aj Ukrajina. Škody sú podľa Tarabu miliónové.

povode, záplavy, Devínska Nová Ves

Domy v Devínskej Novej Vsi sú stále pod vodou, miestni spomínajú na povodeň spred 11 rokov. Tvrdia, že bolo horšie

16.09.2024 17:15

Obyvatelia Devínskej Novej Vsi ani nemusia sledovať správy o stúpajúcich hladinách Dunaja a Moravy. Vývoj hydrologickej situácie do slova cítia na vlastnej koži

polícia, páska, požiar

V banskej šachte v Koši objavili dvoch mužov bez známok života. Uzatvorená bola už dva roky

16.09.2024 15:23, aktualizované: 16:11

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

ludovitpavlovic

Demaskujem propagandu a poukazujem na veci, ktoré majú zmysel

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 95401x
Priemerná čítanosť článkov: 2446x

Autor blogu

Kategórie